Z CZYM TO SIĘ JE??
Witamina A - jest w tranie, mleku, tłustych rybach, żółtku jaj, zielonej sałacie, szpinaku, pomarańczowożółtych owocach i warzywach, a także w ziołach - bazylii, kozieradce, czarnym bzie. Od niej zależą wzrost oraz prawidłowy stan naskórka i błon śluzowych. Wychwytuje wolne rodniki. Jej niedobór powoduje złuszczanie i suchość cery, łupież, spadek sprężystości skóry, trudności w gojeniu się ran.
Witamina E - zwana witaminą młodości, występuje w maśle, olejach roślinnych, kiełkach zbożowych, orzechach, migdałach, otrębach, zielonym groszku, sałacie oraz ziołach - liście pokrzywy, mięta, mniszek lekarski, nasturcja. Oczyszcza organizm z wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek. Poprawia gospodarkę wodną naskórka i skóry właściwej. Przyspiesza gojenie oparzeń i wygładzanie blizn. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku.
Witamina F - wcześniej określano w ten sposób zespół niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego i arachidonowego), których obecna nazwa to NNKT. Występuje w olejach roślinnych i wpływa na prawidłowy stan skóry.
Witaminy z grupy B - łączy się je w grupę, ponieważ w produktach naturalnych występują zwykle wspólnie. Wpływają bardzo korzystnie na kondycję skóry, zwłaszcza suchej, pękającej, zaatakowanej łupieżem, z zaburzeniami rogowacenia naskórka, łojotokiem. Wspomagają leczenie cery trądzikowej, zapalenia skóry i błon śluzowych (np. zajady oraz pęknięcia warg).
Witamina B1 - znajdziesz ją w drożdżach, kiełkach zbóż, słonecznika, rzodkiewki, w otrębach, zielonym groszku, nabiale i podrobach.
Witamina B2 - można ją znaleźć w mleku, mięsie, wątrobie, jajach, chlebie razowym, drożdżach.
Witamina B6 - jest w bananach, razowym chlebie, żółtku jaj, rybach morskich, orzechach, ziemniakach, jarzynach zielonoliściowych.
Witamina B12 - występuje w mięsie, mleku, serach, rybach i bananach.
Witamina H (B7, biotyna) - jej najbogatsze źródła to: drożdże, groch, bób, kalafior, cebula, soja, ziemniaki, orzechy, twaróg, banany i kukurydza.
Witamina PP - jest obecna w drożdżach, mięsie, rybach, ziemniakach, mleku, jeżynach, czarnych porzeczkach, owocach dzikiej róży, żurawinach, otrębach pszennych, marchwi. Ma wpływ na przemianę wodną w skórze, poprawia funkcjonowanie błon śluzowych, łagodzi zapalenia skóry wywołane oparzeniem słonecznym, jest także zalecana w leczeniu odmrożeń.
Witamina C - znajdziesz ją w owocach cytrusowych, pomidorach, rzodkiewce, natce pietruszki, kiwi, owocach dzikiej róży, jarzębinie, czarnym bzie, porzeczkach, truskawkach, melonie, cebuli i kapuście. Jest potężnym antyoksydantem, bierze udział w procesie tworzenia kolagenu, zwiększa odporność na zakażenia, zmniejsza wrażliwość organizmu na trucizny. Utrzymuje także prawidłową budowę i czynność naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie ran, hamuje powstawanie melaniny - barwnika skóry.
To wszystko na dziś :)) zapraszam do śledzenia fanpage'a na FB oraz komentowania ;))
Pozdrawiam i do jutra :))
~N
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy szczery komentarz :))
Jeżeli coś Ci się nie podoba to miej tyle odwagi by się pod tym podpisać. W przeciwnym razie daruj sobie, bo takie komentarze będą usuwane ;))
Komentarze ubliżające autorowi bloga lub jego czytelnikom również będą usuwane.
Nie toleruję obs=obs, kom=kom.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego czytania ;))