niedziela, 22 czerwca 2014

Na talerzu: kasza

   Hejka :)) nadszedł czas na kolejny post z serii Na talerzu. Wiele z nas uwielbia makarony czy ryż, ale jak słyszy kasza to pierwsze co na myśl przychodzi to "blee". Dlaczego?? Wszystko zależy od jej przygotowania oraz rodzaju. Porównując makaron, ryż i kasze, to właśnie kasza jest najzdrowsza. Jest produktem z pełnego ziarna i zawiera najcenniejsze jego składniki, czyli łuski i zarodniki. Dzięki dużej zawartości skrobi posiada wiele wartości odżywczych. Jest bogata w magnez, cynk, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Im kasza jest grubsza tym zawiera więcej błonnika, który ma za zadanie regulować pracę jelit, odpowiada za wchłanianie nadmiaru cholesterolu oraz tłuszczów.

   Rodzaje kasz: (wymienię tylko kilka najpopularniejszych, ponieważ jest ich bardzo dużo)

          Kasza gryczana 
   Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych oraz witaminy B1 i PP a także związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu. W medycynie ludowej jest ceniona jako pokarm rozgrzewający oraz ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie.




          Kasza jaglana 
   Jest źródłem energii (skrobia ok. 65%) oraz zawiera mniej białka niż kasza jęczmienna i pszenna ( 10-11 %). Nie zawiera glutenu. Dzięki temu nadaje się dla małych dzieci oraz dla osób na diecie lekkostrawnej lub bezglutenowej.


   
          Kasza jęczmienna  
   Obecnie są produkowane trzy rodzaje kasz jęczmiennych: pęczak, kasza jęczmienna perłowa i kasza jęczmienna łamana. Pęczak wbrew przekonaniom zawiera najwięcej wartości odżywczych. Jest często stosowany jako przynęta na ryby dla osób łowiących na wędkę. Pozostałe rodzaje kasz otrzymuje się poprzez pocięcie pęczaku.


          Kasza kukurydziana 
   Dostarcza naszemu organizmowi błonnik, witaminy B1, PP, E oraz beta-karoten. Białko zawarte w w kaszy nie zawiera tryptofanu dzięki czemu nie wywołuje odczynów alergicznych. Poleca się ją w żywieniu niemowląt, dla osób chorych na hiperlipidemię, hipercholesterolemię, miażdżyce oraz w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.


          Kasza manna 
   Nie zawiera wiele błonnika, minerałów i witamin, ale jest bogata w skrobię. Jest lekkostrawna przez co często stosuje się ja w diecie małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Nie zawiera glutenu.


Wszystkie obrazki do dzisiejszego posta pochodzą z Google Grafika.

   Mam nadzieję, że przekonacie się do kaszy chociażby z tego powodu, że jest bardzo zdrowa :)) pamiętajcie, że wiele zależy od tego w jaki sposób jest przygotowana i z czym ją podajemy :))

   A jutro poniedziałek i pierwszy egzamin - trzymajcie kciuki ;))

                                                                                                          Buziaki ;*
                                                                                                                ~N

2 komentarze:

  1. Ja często jadam kaszę do obiadu zamiast ziemniaków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jako dziecko nie lubiłam kaszy, ale przestawiam się na nią, bo jest bardzo zdrowa :)) uważam, że kwestia dobrego przygotowania wszystko załatwia :))

      Usuń

Dziękuję za każdy szczery komentarz :))
Jeżeli coś Ci się nie podoba to miej tyle odwagi by się pod tym podpisać. W przeciwnym razie daruj sobie, bo takie komentarze będą usuwane ;))
Komentarze ubliżające autorowi bloga lub jego czytelnikom również będą usuwane.
Nie toleruję obs=obs, kom=kom.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego czytania ;))